Friss topikok

Címkék

Sütőtök krémleves német módra - Kürbiscremesuppe

BMC 2013.11.27. 00:26

 

kurbis.jpg

A régészeti leletek alapján a tudósok feltételezik, hogy a sütőtök az egyik legrégebb óta termesztett élelmiszer-növény volt Amerikában. A sütőtök már több mint 8000 éves történelemmel rendelkezik. Ez a növény Amerika felfedezése után honosodott meg Európában a 16. században. Napjainkban több mint 800 fajtája ismert.

A tökmagolaj tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat és sok értékes vitamint (A -, B1- , B2-, B6-és E) és a szelént.

A sütőtök húsából lehet nagyon finom ételeket készíteni . Az egész világon számtalan recept  áll rendelkezésre ezek közül egy saját fejlesztésű változatot szeretnék  ma megosztani veletek.

 

Hozzávalók (4 személyre):

50 dkg konyhakész sütőtök, 10 dkg vaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 dl narancslé, 2 dl almalé, 3 dl fehérbor, 5 dl tejszín, só, fehér bors, 1 dkg reszelt gyömbér vagy negyed teáskanál őrölt gyömbér.

A tököt meghámozzuk, kimagozzuk és így nézzük meg, hogy hány deka.

K_tok_173x130.jpg

A hagymát apróra vágjuk. A vajat egy lábasban alacsony lángon felmelegítjük ( célszerű abban a lábasban amiben a levest készíteni akarjuk). Amint felolvadt rádobjuk az apróra vágott hagymát és alacsony lángon üvegesre pirítjuk(ez annyit tesz, hogy amint egy kicsit átlátszóvá válik már jó).

k_hagzma_173x130.jpg

Ezután hozzáadjuk a tököt.

k_tok es hagzma_173x130.jpg

Továbbra is alacsony lángon kb. 15 percig tovább pirítjuk. Amíg a tök felülete elkezd képlékennyé válni.Ezután hozzá öntjük az összes folyadékot és hozzáadjuk a fűszereket.

tok leben_173x130.jpg

Addig főzzük amíg a tök puha lesz (Ez kb 1 óra). Amint elértük ezt az állapotot majdnem kész vagyunk. A következő lépés a turmix gép. Szépen össze turmixoljuk az egészet. Megkóstoljuk. Amennyiben elégedettek vagyunk az ízével akkor kész a leves. Tálaláskor adhatunk hozzá pirított mandulával kevert tejszínhabot vagy esetleg tökmagolajat is. Jó étvágyat hozzá! :)

kürbissuppe.jpg

 

 

 

 

 

 


Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása