Friss topikok

Címkék

Vörösboros hólabda

BMC 2013.12.22. 23:00

1_3.jpg
Hozzávalók:

500 gr liszt, 200 gr vaj, 200 gr cukor, 100 gr darált dió, kb 2-3 dl vörösbor, 2 egész tojás, fahéj, kevés őrölt szegfűszeg, 1 cs sütőpor, mogyorókrém, cseresznye lekvár.
A hozzávalókat egy tálba teszem és alaposan elkeverem a tésztának massza állagúnak kell lennie. Majd fél órát a hűtőben pihentetem.
Neuer Ordner.jpg
A tésztából ezután kb 2 cm átmérőjű golyókat formálok vizes kézzel és tepsibe teszem sülni 180 fok-on 15 percig.
6_2.jpg
Amíg sül a mogyorókrémet összekeverem a lekvárral.
Neuer Ordner1.jpg
Amint a süti megsült kiveszem a sütőből kb 5 percig pihen, kettévágom megtöltöm a mogyorókrémes lekvárral, porcukorral megszórom és azonnal fogyasztható. 
Gyorsan kész sütemény.
Jó étvágyat!
7_1.jpg

Szólj hozzá!

Karácsonyi kókuszos csillagok

BMC 2013.12.20. 15:31

1_2.jpg

Hozzávalók:

150 gr kókuszreszelék, 1 narancs kicsavart leve, 150gr vaj, 150gr cukor,1 egész tojás, 350 gr liszt, 1 dl tej, fél csomag sütőpor.

Elkészítés:

A hozzávalókat egy tálba tesszük és össze keverjük.

4_2.jpg

Ezután a tésztát összegyúrjuk.

kokusz csillag.jpg

Hűtőben kb fél órát pihentetjük. Majd kinyújtjuk kb 3-4 mm-es vastagra.

12.jpg

Ezután csillagokat szaggatunk belőle lehetőleg egyforma számú kicsi és nagy csillagot.

kokusz csillag1.jpg

Tepsibe tesszük és 180 fok-on 10-12 percig készre sütjük.

kokusz csillag4.jpg

Kb 15 percig hagyjuk kihűlni, amíg hűl előkészítjük a csokimázat. A csokit gőz felett olvasszuk különben az állaga nem folyós hanem apró darabos lesz.

kokusz csillag3.jpg

Amint a csoki folyós állagú lesz rögtön bele is márthatjuk a kicsi csillagokat. Ezeket egy tányérra kirakjuk száradni és rögtön megszórjuk kókusz reszelékkel.

18.jpg

A nagy csillagokat megkenjük cseresznye lekvárral és a kis csillagokat rátesszük. Ezzel pedig el is készült a süteményünk.

Jó étvágyat!

kokusz csillag7.jpg

Szólj hozzá!

Karácsonyi sült alma

BMC 2013.12.18. 15:55

"Szállingózó hóesésben

Kicsi házak melegében

A karácsony víg ünnepe

Gyermekszívek nagy öröme

Mézeskalács és sült alma

Kerül az esti asztalra

Sok mécsesben lobog a láng

Ünnepel az egész család."

1_1.jpg

Gyors elkészíthető édesség, kifejezetten kalóriaszegény.

Hozzávalók:

Alma, fahéj, cukor, marcipán, ribizli lekvár.

Az almákat megmossuk és a képen látható módon körbe bemetszük:

Kürzlich aktualisiert.jpg

A kést jó erősen bele kell nyomi az almába, hogy áthatoljon a magházon. (Az sem baj, ha koppanásig átszalad a kés csak ilyenkor a szétválasztásra kell majd odafigyelni, mert a csücskök letörhetnek)

A ketté vágott almát óvatosan szétválasztjuk. Majd karalábé vájóval vagy almamagház kiszedővel eltávolítjuk a magházat. Kiszedhetjük akár késsel is, de csak óvatosan, mert könnyen törik az alma.

Bratapfel.jpg

Ha ezzel megvagyunk az almákat a cikcakkos felükkel a fahéjas cukorba tesszük.

14.jpg

Ezután tepsibe helyezzük és mehet a sütőbe. 180 °C-on 10 percig sütjük.

10.jpg

Amíg sül a marcipánt összekeverjük a lekvárral és kb 1,5 cm átmérőjű gömböket formálunk belőle.

11.jpg

Az elkészült almák közepébe helyezzük a gömböket és már fogyaszthatjuk is. Amennyiben nem azonnal szeretnénk enni, felmelegíteni mikróban lehet ( 1 almának kb. 1 perc kell), de csak óvatosan, mert ha túlmelegítjük akkor szétnyílik és a marcipán megfolyik. Kiegészítésként vanília öntetet is adhatunk hozzá.

Jó étvágyat!

1_1.jpg

Szólj hozzá!

Alpesi makaróni - Älpler magronen

BMC 2013.12.16. 12:05

 

1.jpg

Az alpesi makaróni kb. 150 éves múltra tekint vissza. Az Alpok svájci régiójából indult hódító útjára. Az 1870-es években a Gotthard alagutat építő olasz vendégmunkások hozták magukkal a tésztát Svájcba a hegyek közé. Az új élelmiszer hamarosan népszerűvé vált a pásztorok között, elsősorban magas tápértéke miatt. A svájci helyi emberek azokkal a hozzávalókkal kezdték el készíteni amelyek olcsók és könnyen fellelhetőek voltak a környéken. Lényeges volt az is, hogy az étel nyílt tűzön is egyszerűen elkészíthető. Az eredetileg kialakult recept szerint a hozzávalókat egymás után főzési sorrendben tették az edénybe. Manapság az előre elkészített alapanyagokból kerül összeállításra. Területenként több eltérő változata ismert én most egy kicsit különlegesebb verziót osztok meg veletek.

Hozzávalók: (4 személyre)
250 gr makaróni tészta, 2 alma (egyes területeken alma helyett szalonna kockákkal, vagy sonka csíkokkal készítik), 2 nagyobb burgonya, 2 közepes fej hagyma, 20 dkg reszelt sajt, 1 dl húsleves (lehet porból vagy kockából is), 5 dkg vaj, só, bors, majoranna.

Elkészítés:

A tésztát megfőzzük, a burgonyát meghámozzuk majd a képen látható nagyságú darabokra vágjuk és megfőzzük. Az almát nem kell meghámozni, ugyan akkora darabokra vágjuk mint a krumplit. ha ezzel megvagyunk akkor kb. 10 perc múlva fogyasztásra kész az ételünk. A vajat először felolvasztjuk, felforrósítjuk (vigyázzunk, hogy alacsony lángon csináljuk, mert különben megbarnul és megég). Ha felolvadt a vaj rádobjuk az almát és a burgonyát.

2.jpg

Szintén nem túl nagy lángon összepirítjuk, fontos, hogy a serpenyőben lévő anyagok forróak legyenek csak úgy fog megolvadni rendesen a sajt. Közben a húslevest is felmelegítjük. A hagymát apróra vágjuk, majd egy kis olajban feltesszük sülni.

3.jpg

Ha már meleg a húslevesünk az almánk és a burgonyánk kapott egy kis színt akkor a húslevest hozzáadjuk az almához és a krumplihoz.

4.jpg

Egy kicsit összeforraljuk sózzuk, borsozzuk, megszórjuk bátran majorannával. Ezután hozzáadjuk a sajtot.

5.jpg

Elkeverjük, hogy a sajt jól megolvadjon, majd hozzákeverjük a makarónit.

6.jpg

Az egészet jól összekeverjük, összeforraljuk, majd mehet is a tányérba. A pirított hagymát a tetejére tesszük. Nekem először ez az étel bizarnak tűnt az alma miatt, de megkóstolva hatalmas meglepetést okozott. Akinek még így sem hoztam meg a kedvét hozzá javaslom, hogy próbálja ki a szalonnás vagy sonkás változatot.

Jó étvágyat!

1.jpg

 

 


Szólj hozzá!

Bajor zsemlegombóc - Bayerische semmelknödel

BMC 2013.12.13. 00:37

 

zsemlegomboc kesy.jpg


Az első írásos emlékeket pergamen kéziratokban fedezték fel a zsemlegombócról i.sz 1000-ben .Az első képi ábrázolás 1290 környékéről származik. Dél-Tirolban A Hocheppan kápolnában van egy freskó amelyen egy apáca látható, ahogy éppen egy serpenyőben nyílt tűzön készült gombócot fogyaszt.

http://www.taurachsoft.at/bogensport/arnulf/burgen/italien/hocheppan.htm

A középkorban kolostorok írásaiban elsősorban a húsos gombócokról írnak. A gombóc tésztához a víz és liszt és a hús mellett kis darab kenyeret adtak kötőanyagként. De a hús a lakosság nagy részének ( a szükség idején ) szinte elérhetetlen luxus volt. Ezért a kenyér része mindig magasabb lett, míg végül a tiszta zsemlegombóccá vált.
Az 1500-as években, Amerika felfedezése után hozták a spanyol hódítók a burgonyát Európába. Annak ellenére, hogy a lakosság körében kezdetben hitetlenkedve fogadták, hogy a burgonyából gombócot is lehet készíteni, az évszázadok során népszerű köret lett belőle és megteremtette az alapot a különböző töltött gombócoknak. A gombócok fénykorukat a 18.-században kezdték el élni - köszönhetően a javuló technikai lehetőségeknek, a malomipar fejlődésének.

Hozzávalók:

8 zsemle, 375 ml tej, 5 dkg vaj, 1 közepes fej hagyma, fél csokor petrezselyem, 3 egész tojás, só, szerecsendió, bors


(Én a leírt mennyiségnél kicsit nagyobb adagot készítettem, a fényképek erről készültek)

A zsemléket apróra összevágjuk - én előre vágott zsemlekockát használtam.

DSC_0005_532x399.jpg

A vajat egy edényben felolvasztjuk, amíg olvad a hagymát apró kockákra vágjuk. ( Amennyiben szalonnával szeretnénk esetleg készíteni akkor a szalonnát ebben a szakaszban célszerű az étele helyezni.) Amint a vaj felolvadt a hagymát rádobjuk és üvegesre pirítjuk.

DSC_0003_532x399.jpg

Ezután hozzáöntjük a tejet és az egészet összeforraljuk.

DSC_0009_532x399.jpg

Beletesszük a sót a borsot és a szerecsendiót.
Kicsit várunk vele, hogy hűljön, addig a petrezselymet apróra vágjuk.

DSC_0007_532x399.jpg

Majd a tojásokat is hozzáadjuk.

DSC_0008_532x399.jpg

A tejes fűszeres még meleg - de nem forró - hagymát a zsemlékre öntjük. Várunk vele, hogy ülepedjen, kicsit elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a petrezselymet és a tojást is. Nagyjából homogén tésztát gyúrunk belőle. Magunk mellé készítünk egy edényt vízzel. Ez a gombócok készítésénél segítség. Én a gombócokat kicsi merőkanállal szoktam kiadagolni. A merőkanalat minden adag előtt a vízbe mártom így könnyen kifordul a merőkanálból a gombóc. A félgömböket formázom gömbökké, minden gömb előtt a kezem a vízbe mártom. Az elkészült gombócok így mutatnak:

zsemlegomboc fozes elott_442x331.jpg

Ezután következik a főzés. Egyszerű folyamat, de célszerű néhány dolgok szem előtt tartani. A víznek forrnia kell. Nem úgy éppen csak, hanem lobogó forró vízre van szükségünk. (Azért fontos, mert egyrészt nem esik szét a gombóc, másrészt nem habzik fel a víz mint a húsleves) A főzési idő pontosan 25 perc. Eddigre a gombócok már a víz felszínén fognak lebegni. Fontos , hogy a főzőedénybe a gombócokat csak egy sorban rajuk, mert kinyomják egymást az edényből. Ha megfőtt azonnal fogyasztható. Jó étvágyat hozzá!

Semmelknoedel tanzeron.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

.

6 komment

süti beállítások módosítása