"Szállingózó hóesésben
Kicsi házak melegében
A karácsony víg ünnepe
Gyermekszívek nagy öröme
Mézeskalács és sült alma
Kerül az esti asztalra
Sok mécsesben lobog a láng
Ünnepel az egész család."
Gyors elkészíthető édesség, kifejezetten kalóriaszegény.
Hozzávalók:
Alma, fahéj, cukor, marcipán, ribizli lekvár.
Az almákat megmossuk és a képen látható módon körbe bemetszük:
A kést jó erősen bele kell nyomi az almába, hogy áthatoljon a magházon. (Az sem baj, ha koppanásig átszalad a kés csak ilyenkor a szétválasztásra kell majd odafigyelni, mert a csücskök letörhetnek)
A ketté vágott almát óvatosan szétválasztjuk. Majd karalábé vájóval vagy almamagház kiszedővel eltávolítjuk a magházat. Kiszedhetjük akár késsel is, de csak óvatosan, mert könnyen törik az alma.
Ha ezzel megvagyunk az almákat a cikcakkos felükkel a fahéjas cukorba tesszük.
Ezután tepsibe helyezzük és mehet a sütőbe. 180 °C-on 10 percig sütjük.
Amíg sül a marcipánt összekeverjük a lekvárral és kb 1,5 cm átmérőjű gömböket formálunk belőle.
Az elkészült almák közepébe helyezzük a gömböket és már fogyaszthatjuk is. Amennyiben nem azonnal szeretnénk enni, felmelegíteni mikróban lehet ( 1 almának kb. 1 perc kell), de csak óvatosan, mert ha túlmelegítjük akkor szétnyílik és a marcipán megfolyik. Kiegészítésként vanília öntetet is adhatunk hozzá.
Jó étvágyat!