Friss topikok

Címkék

Bajor zsemlegombóc - Bayerische semmelknödel

BMC 2013.12.13. 00:37

 

zsemlegomboc kesy.jpg


Az első írásos emlékeket pergamen kéziratokban fedezték fel a zsemlegombócról i.sz 1000-ben .Az első képi ábrázolás 1290 környékéről származik. Dél-Tirolban A Hocheppan kápolnában van egy freskó amelyen egy apáca látható, ahogy éppen egy serpenyőben nyílt tűzön készült gombócot fogyaszt.

http://www.taurachsoft.at/bogensport/arnulf/burgen/italien/hocheppan.htm

A középkorban kolostorok írásaiban elsősorban a húsos gombócokról írnak. A gombóc tésztához a víz és liszt és a hús mellett kis darab kenyeret adtak kötőanyagként. De a hús a lakosság nagy részének ( a szükség idején ) szinte elérhetetlen luxus volt. Ezért a kenyér része mindig magasabb lett, míg végül a tiszta zsemlegombóccá vált.
Az 1500-as években, Amerika felfedezése után hozták a spanyol hódítók a burgonyát Európába. Annak ellenére, hogy a lakosság körében kezdetben hitetlenkedve fogadták, hogy a burgonyából gombócot is lehet készíteni, az évszázadok során népszerű köret lett belőle és megteremtette az alapot a különböző töltött gombócoknak. A gombócok fénykorukat a 18.-században kezdték el élni - köszönhetően a javuló technikai lehetőségeknek, a malomipar fejlődésének.

Hozzávalók:

8 zsemle, 375 ml tej, 5 dkg vaj, 1 közepes fej hagyma, fél csokor petrezselyem, 3 egész tojás, só, szerecsendió, bors


(Én a leírt mennyiségnél kicsit nagyobb adagot készítettem, a fényképek erről készültek)

A zsemléket apróra összevágjuk - én előre vágott zsemlekockát használtam.

DSC_0005_532x399.jpg

A vajat egy edényben felolvasztjuk, amíg olvad a hagymát apró kockákra vágjuk. ( Amennyiben szalonnával szeretnénk esetleg készíteni akkor a szalonnát ebben a szakaszban célszerű az étele helyezni.) Amint a vaj felolvadt a hagymát rádobjuk és üvegesre pirítjuk.

DSC_0003_532x399.jpg

Ezután hozzáöntjük a tejet és az egészet összeforraljuk.

DSC_0009_532x399.jpg

Beletesszük a sót a borsot és a szerecsendiót.
Kicsit várunk vele, hogy hűljön, addig a petrezselymet apróra vágjuk.

DSC_0007_532x399.jpg

Majd a tojásokat is hozzáadjuk.

DSC_0008_532x399.jpg

A tejes fűszeres még meleg - de nem forró - hagymát a zsemlékre öntjük. Várunk vele, hogy ülepedjen, kicsit elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a petrezselymet és a tojást is. Nagyjából homogén tésztát gyúrunk belőle. Magunk mellé készítünk egy edényt vízzel. Ez a gombócok készítésénél segítség. Én a gombócokat kicsi merőkanállal szoktam kiadagolni. A merőkanalat minden adag előtt a vízbe mártom így könnyen kifordul a merőkanálból a gombóc. A félgömböket formázom gömbökké, minden gömb előtt a kezem a vízbe mártom. Az elkészült gombócok így mutatnak:

zsemlegomboc fozes elott_442x331.jpg

Ezután következik a főzés. Egyszerű folyamat, de célszerű néhány dolgok szem előtt tartani. A víznek forrnia kell. Nem úgy éppen csak, hanem lobogó forró vízre van szükségünk. (Azért fontos, mert egyrészt nem esik szét a gombóc, másrészt nem habzik fel a víz mint a húsleves) A főzési idő pontosan 25 perc. Eddigre a gombócok már a víz felszínén fognak lebegni. Fontos , hogy a főzőedénybe a gombócokat csak egy sorban rajuk, mert kinyomják egymást az edényből. Ha megfőtt azonnal fogyasztható. Jó étvágyat hozzá!

Semmelknoedel tanzeron.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csalamadeesegyebfinomsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr135686132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alexandra.kis 2013.12.13. 16:08:19

Nagyon jól néz ki!
Mivel ajánlod felszolgálni? Ha jól látom, Nálad valamilyen gombás mártás van hozzá, de sajna nálunk a gomba tiltólistás, tudnál valamit ajánlani mellé?

magyar bucó 2013.12.13. 22:34:33

Szerintem csülökkel is jó lehet, de egyszerűen csak tejföllel is finom.

prolee 2013.12.13. 22:34:37

@alexandra.kis: Vadas és savanyú tüdő (alias pájsni).
Ha szabad belepofáznom.

BMC 2013.12.13. 22:43:03

A vadashoz is szokták fogyasztani. A képen egy gomba mártás közepén ül. Ha nem szeretnél sokat dolgozni a vadassal én javasolnék hozzá egy sajtmártást vagy esetleg egy egyszerű tejszínes pulykaragut.

colizoli 2013.12.14. 22:51:14

uuuuhhhh de sokat legurigáztam

colizoli 2013.12.14. 22:51:20

@alexandra.kis: Gyakorlatilag mindenhez aminek mártása vagy szaftja van, de leginkább az egészben sült vagy párolt húsokhoz
süti beállítások módosítása