Az első írásos emlékeket pergamen kéziratokban fedezték fel a zsemlegombócról i.sz 1000-ben .Az első képi ábrázolás 1290 környékéről származik. Dél-Tirolban A Hocheppan kápolnában van egy freskó amelyen egy apáca látható, ahogy éppen egy serpenyőben nyílt tűzön készült gombócot fogyaszt.
http://www.taurachsoft.at/bogensport/arnulf/burgen/italien/hocheppan.htm
A középkorban kolostorok írásaiban elsősorban a húsos gombócokról írnak. A gombóc tésztához a víz és liszt és a hús mellett kis darab kenyeret adtak kötőanyagként. De a hús a lakosság nagy részének ( a szükség idején ) szinte elérhetetlen luxus volt. Ezért a kenyér része mindig magasabb lett, míg végül a tiszta zsemlegombóccá vált.
Az 1500-as években, Amerika felfedezése után hozták a spanyol hódítók a burgonyát Európába. Annak ellenére, hogy a lakosság körében kezdetben hitetlenkedve fogadták, hogy a burgonyából gombócot is lehet készíteni, az évszázadok során népszerű köret lett belőle és megteremtette az alapot a különböző töltött gombócoknak. A gombócok fénykorukat a 18.-században kezdték el élni - köszönhetően a javuló technikai lehetőségeknek, a malomipar fejlődésének.
Hozzávalók:
8 zsemle, 375 ml tej, 5 dkg vaj, 1 közepes fej hagyma, fél csokor petrezselyem, 3 egész tojás, só, szerecsendió, bors
(Én a leírt mennyiségnél kicsit nagyobb adagot készítettem, a fényképek erről készültek)
A zsemléket apróra összevágjuk - én előre vágott zsemlekockát használtam.
A vajat egy edényben felolvasztjuk, amíg olvad a hagymát apró kockákra vágjuk. ( Amennyiben szalonnával szeretnénk esetleg készíteni akkor a szalonnát ebben a szakaszban célszerű az étele helyezni.) Amint a vaj felolvadt a hagymát rádobjuk és üvegesre pirítjuk.
Ezután hozzáöntjük a tejet és az egészet összeforraljuk.
Beletesszük a sót a borsot és a szerecsendiót.
Kicsit várunk vele, hogy hűljön, addig a petrezselymet apróra vágjuk.
Majd a tojásokat is hozzáadjuk.
A tejes fűszeres még meleg - de nem forró - hagymát a zsemlékre öntjük. Várunk vele, hogy ülepedjen, kicsit elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a petrezselymet és a tojást is. Nagyjából homogén tésztát gyúrunk belőle. Magunk mellé készítünk egy edényt vízzel. Ez a gombócok készítésénél segítség. Én a gombócokat kicsi merőkanállal szoktam kiadagolni. A merőkanalat minden adag előtt a vízbe mártom így könnyen kifordul a merőkanálból a gombóc. A félgömböket formázom gömbökké, minden gömb előtt a kezem a vízbe mártom. Az elkészült gombócok így mutatnak:
Ezután következik a főzés. Egyszerű folyamat, de célszerű néhány dolgok szem előtt tartani. A víznek forrnia kell. Nem úgy éppen csak, hanem lobogó forró vízre van szükségünk. (Azért fontos, mert egyrészt nem esik szét a gombóc, másrészt nem habzik fel a víz mint a húsleves) A főzési idő pontosan 25 perc. Eddigre a gombócok már a víz felszínén fognak lebegni. Fontos , hogy a főzőedénybe a gombócokat csak egy sorban rajuk, mert kinyomják egymást az edényből. Ha megfőtt azonnal fogyasztható. Jó étvágyat hozzá!
.