Friss topikok

Címkék

Sajtos pogácsa

BMC 2013.04.14. 13:36

pogi.jpg

A pogácsa egy kerek,sós aprósütemény, amely nagyon sokfelé ismert,de leginkább a Kárpát-medencében és a

Balkánon népszerű.Neve visszavezethető a tüzet jelentő latin "focus" szóra,s onnan délszláv közvetítéssel került

hozzánk mai alakjában.

Hozzavalok:

50 dkg finomliszt, 25 dkg vaj, 4 tojas sargaja, 35 dkg sajt, 1 eleszto, 5 evokanal burgonyapure pehely, 1 teaskanal

vegeta, 2 teaskanal so, 1 dl langyos viz.

Elkeszites:

3_2.jpg

A lisztet, a 2 tojas sargajat, a 25 dkg sajtot lereszelve, a burgonyapure pelyhet, a vegetat es a sot egy talba ontjuk, az elesztot a tetejere morzsoljuk - keleszteni nem szukseges-. Nagyjabol osszekeverjuk. A vajat 1 perc alatt a mikorban megmelegitjuk majd a keverekhez adjuk, vegul raontjuk a langyos vizet, es jol osszegyurjuk.

5_2.jpg

Gombocot formalunk belole, majd kelni hagyjuk. Negyed ora mulva atgyurjuk, majd ismet hagyjuk pihenni negyed orat.

11.jpg

13_1.jpgEzutan kinyujtjuk kb fel centi vastagra, apro pogacsa szaggatoval kiszaggatjuk. Ket kezunkkel a pogacsat kicsit meghengergetjuk, igy sokkal szebb lesz a formaja ha megsul.

1_2.jpg2_2.jpgSzaggatas utan meg korulbelul 10 percig hagyjuk kelni a tepsiben, majd megkenjuk a pogacsak tetejet tojas sargajaval, es reszelt sajtot teszunk a tetejere.

15.jpg

Elomelegitett sutoben 175 fokon kb 10-15 percig sutjuk, amikor kicsit megpirult a teteje mar vehetjuk is ki. Nem szabad tovabb sutni mert akkor az alja tulsagosan megpirul.

10_1.jpg



Szólj hozzá!

Zöldség, gyümölcs faragások

tomvarro 2013.04.12. 01:22

Most pedig egy par kep, a teljesseg igenye nelkul az idei ev eddigi termesebol!

Kaloz almabol

kaloz.jpg

Hattyu a sargadinnyes sonkas talon:

hattyu.jpg

Madar jegcsapretekbol es sargarepabol:

madar.jpg

Indian totem oszlop:

oszlop.jpg

A nap:

nap.jpg

Szólj hozzá!

Pizza

BMC 2013.04.10. 21:33

13.jpgA Pizza tortenete:

A pizza első megjelenése a dél-itáliai görög kolóniák  idejére tehető,az i.e 3. szazadban emlitik eloszor egy Roma történetéről írt munkában mint egy  egy „lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”. Pompeji városában a régészek feltárták a mai modern pizzériák elődjeit. Az ókori Egyiptomban is megjelent, a fáraók születésnapjára gyógynövényekkel ízesített lapos kenyérkéket sütöttek, Herodotosz görög történetíró leírása szerint ezek a babiloni receptek nagyon hasonlítottak a mai pizza tésztájára.

A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára.

Hozzávalók: (4 db 32 cm-es pizzahoz)

800 gr finom liszt, 200 gr retesliszt, 1 eleszto, 3 teas kanal cukor, 2 teas kanal so, 4 teas kanal szaritott bazsalikom, 0,5 dl olaj, 0,5 liter langyos viz

Pizza szosz:

Paradicsom pure, bazsalikom, oregano, kakukkfu, bors, so, fokhagyma, cukor, viz

Feltet:

A feltet szabadon valasztott feltetlenul szukseges hozza sajt!

Elkeszites:

1.jpg

Mindket lisztfelet egy talba ontjuk, majd hozzaadjuk a cukrot a bazsalikomot az olajat es a sot. Az elesztot - minden hiedelemmel ellentetben, nem kell felfuttatni. Ez addig volt fontos amig nem lehettunk biztosak az eleszto minosegeben.- belemorzsoljuk az eddig elokeszitett alapanyagokba. Majd a csodas keverekunket felontjuk a fel liter langyos vizzel.

 

 

 

2.jpg

 

 

Alaposan osszegyurjuk, gombocot formalunk belole, es a talban amiben kevertuk 30 percig pihenni hagyjuk. Nem kell a futotestre tenni, de lehetoleg szobahomersekleten pihentessuk.

 

 

 

 

3.jpg

Amig a pizzank pihen elokeszitem a szoszt es a feltetet. Az osszes hozzavalot en egy nagy bogreben kevertem ossze, a fuszerek mennyiseget mindeki sajat izlese hatarozza meg. A fontos, hogy ne legyen tul hig a szosz, kb ugyan annyi vizet tegyunk a szoszhoz mint amenyi paradicsmpuret tettunk bele. En a 4 pizzahoz egy 150 gr-os aranyfacant hasznaltam.

 

 

4.jpg

 

 

 

A feltetnek valokat osszevagtam, ami jelen esetben csemege uborka, fott tojas es hazi kolbasz volt.

 

 

 

 

 

7.jpg

 

 

 

A pizza teszta megkelt.

 

 

 

 

 

 

 

5.jpg6.jpgEzutan negyfele vagtam es negy gombocot formaztam belole. A gombocokat sodrofaval nyujtom a forma meretere. Amennyiben nincs pizzaformank a sutotepsi is megteszi. Egy sutotepsibe ket gombocot suthetunk egyszerre. A tepsit vagy a format nem kell se kiolajozni se megszorni semmivel, mert minden benne van mar a tesztaban.

 

 

8.jpg9.jpgMiutan beletettuk a tesztat a formaba megkenjuk a szosszal egyenletesen - a szelere ne tegyunk mert ahol nincs feltet ott megeg a paradicsomos szosz-.

 

 

 10.jpg

Ezutan a felapritott feltetet egyenletesen elhelyzzuk a tesztan. 250 fokos elomelegitett sutoben 10 percig sutjuk a tesztat a feltettel. Ezutan kivesszuk es megszorjuk a reszelt sajttal egyenletesen. Majd meg 5 percig sutjuk a 250 fokos sutoben.

 

 

 

 

12.jpg

 

Szólj hozzá!

Käsekuchen (Klasszikus túrótorta Németországból)

BMC 2013.04.09. 22:32

 

kase.jpg

A legrégebbi  käsekuchen receptet a francia séf Le Viandier  14. századi szakácskönyveben olvashatjuk. A legrégebbi német nyelvű recept amely ezt a tortát tartalmazza Anna Wecker szakácskönyve 1598-ból


Hozzávalók:

Teszta:

200 gr finomliszt, 1 csomag sutopor, 100 gr cukor, 1 csomag vanilias cukor, 100 gr vaj vagy margarin, 1 tojas sargaja, 1 kiskanal tejfol.

Toltelek:

130 gr vaj, 250 gr cukor, 50 gr finomliszt, 1 csomag vanilias puding, 1000 gr turo, 3 evokanal tej, 4 tojas

 

Elkeszites:

A tesztahoz valokat egy talba tesszuk eloszor osszemorzsoljuk, majd osszegyurjuk. Kinyujtjuk es egy kivajazott tortaformat kibeleunk vele egyenletesen. ( Fontos, hogy ne kivajazott, kiliszetezett forma legyen, mert nem tapad a teszta a forma oldalara) A teszta aljat villavat megszurkaljuk.

IMG_20130408_095031_3.jpg

Majd elomelegitett 180 fok-os legkevereses sutoben elosutjuk 10 percig. ( Fontos, hogy a suto meleg legyen kulonben a teszta leolvad a forma oldalarol.- en az elso probalkozasnal pontosan igy jartam! Nem akartam az egeszet elolrol kezdeni es nem is lett volna eleg hozzavalo, ezert egy evokanal segitsegevel visszaegyengettem a tesztat a helyere es visszatettem a tesztat a vegre kellokeppen felmelegedett sutobe. A hiba senkinek nem volt szembetuno. :)) A sutemeny elkesziteseben nagyjabol ez az egyetlen buktato van.

 

 

IMG_20130408_100146_1.jpg

Amig a teszta sul osszekeverjuk a toltelek hozzavaloit. A legjobb ha nem darabos klasszikus turot vasarolunk hozza, mert kevesebb a dolgunk vele. Amennyiben csak darabos turot kapunk at kell tornunk egy szuron vagy szitan, hogy a megfelelo kremes allagot kapjuk. Eloszor a tojasok sargajat a lisztet a turot es a pudingport kevertem ossze, majd a vajat megolvasztottam 1 perc alatt a mikoban, majd egy habverovel osszekevertem. Ezutan a gapi habverovel felvert tojasfeherje habot ovatosan, fakanallal kevertem a toltelekhez.

 

 

IMG_20130408_102104.jpgEzutan a kesz tolteleket beleontjuk a megsult tesztaba, majd a tetejet egyenletesre elsimitjuk, majd tojas sargajaval egyenletesen megkenjuk.

Sutoben 140 fok-on 50 perc alatt keszre sutjuk. Amikor latjuk, hogy a tetejen a tojassargaja szep pirosra pirult a sutot lezarjuk, kivesszuk, majd hideg helyen pihentetjuk. Nem baj ha sles kozben a teteje kicsit megreped, mert huleskor a megemelkedett reszek egyenletesen visszahuzodnak. A legjobb hidegen masnap fogyasztani.

 

 

  IMG_20130404_201147.jpg

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása