Friss topikok

Címkék

II. Lajos konyhája a Neuswanstein kastélyban

BMC 2013.08.08. 21:52

DSC_9065_389x292.jpg 

 

A Neuschwanstein romantikus mese kastély az egyik leglátogatottabb hely Dél-Németországban.

II. Lajos Bajor király építtette.

ludwig-II-verlobungskarte100~_v-image853_-7ce44e292721619ab1c1077f6f262a89f55266d7_214x120.jpgFiatalkorában II. Lajos a mértékletességéről volt ismert, mint visszafogott, és nagyon józan ember. Idővel ez megváltozott: II. Lajos visszavonult Neuschwanstein kastélyába és mértéktelen életet kezdett sokat evett, ivott, főként bort, de nagy mennyiségben fogyasztott pezsgőt és konyakot is.

Unokatestvérével, Zsófia Sarolta Bajor hercegnővel járt egy ideig jegyben, de végül az esküvő előtt pár nappal Lajos visszalépett. A férfiakhoz vonzódott, fő lovászmesterével, Richard Horniggel húsz éven át tartott fent viszonyt.

II. Lajos fordított életet élt, a királynak a reggelit este 6 órakor és az ebédet hajnali kettőkor szolgáltak fel. II. Lajos napkeltekor megvacsorázott, majd lefeküdt aludni. Életmódja miatt „Mondkönig“-nek Holdkirálynak hívták.

376754_478522638833262_206039969_n_307x230.jpg

 

A Neuschwanstein kastélyban egy szuper modern konyha épült abban az időben, a boltozat oszlopai polírozott gránitból készültek.

 

 

 

 

 

262863_478523088833217_898735283_n_307x230.jpg

 

A bajor királyi konyhában a francia trendet követték. Nagyon figyeltek az alapanyagok kiválasztására és előkészítésre az ételeket a legdrágább és legfinomabb összetevőkből készítették.

 

 

 

 

Nem ritkán előfordult, hogy a király több tucat vendég részére rendelt ebédet, de vendégek nem voltak, viszont a képzeletbeli vendégek társaságát nagyon élvezte, hosszan beszélgetett a 20-30 főre megterített és ételekkel halmozott asztalnál velük.

 

neuschwanstein_kueche_296x189.jpg

A Neuswanstein kastély konyhájának működéséről az egyik legérdekesebb forrás a főszakács Hierneis Theodor feljegyzése.

II. Lajos  nagyon puha, apróra vágott ételeket, fogyasztott mert évekig fogászati ​​problémákkal küzdött. Szeretett leveseket enni és nagyon sok húslevest fogyasztott rizs, tészta, galuska betéttel.

 

DSC04172-630x414_302x199.jpg

 

 

A bajor király szerette halételeket, a pisztráng volt a kedvence. Szerette a sirály és bíbic tojását, aminek csak a sárgáját ette meg.

 

 

 

II. Lajos király napi menüje egy nyári napon a 1885-ben:

Húsleves májgombóccal, rakott csuka savanyú káposztával, pisztráng hollandi mártással. Ezt követte a citrom sorbet, ami után Hähnchenfrikassee (tejszínes csirkemellragu párolt zöldségekkel) következett. A desszert  bor zselé volt gyümölccsel és vanília fagylalt, narancs mártással.

aunt-meggie-078_320x213.jpg

II. Lajos egyik kedvenc étele volt a rakott csuka savanyú káposztával.

Furcsa szokásaiból hamar kiderülhet, hogy a király beteg volt. Őrült Lajosnak is nevezték. 1886-ban a megőrült, beteg II. Lajost kastélyában tartóztatták le, később tisztázatlan körülmények között holttestét a Starnbergi-tóban találták meg.

A kastélyba látogatás előtt célszerű jegyet élő rendelni, amennyiben el szeretnénk kerülni a kb. 4 órás várakozást a jegypénztárnál. 

https://www.hohenschwangau.de/?id=850

DSC_9062_415x311.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csalamadeesegyebfinomsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr225451328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csii 2013.08.10. 07:23:03

Jól hangzik a nyári menü! Fagyija hogyan volt?
süti beállítások módosítása