A tilápia trópusi eredetű faj, amely minimum 16-18 fokos vizet igényel. Legfőbb előfordulási helye Észak- és Közép-Afrika, azonban nagy számban tenyésztik Izraelben és Európa szerte is. Testszíne a hátán sötétebb, az oldalain világosabb, általában olajzöld, sötétebb sávokkal, a hasa fehéres. Kopoltyúja tájékán fekete foltok láthatók. Uszonyai világosszürkék. Végleges testhossza elérheti a 60 cm-t, de fogságban ritkán haladják meg a 30 cm-t. Mindenevő halnak számít, a fiatalok planktont, főként kék- és zöldalgákat fogyasztanak.
Hozzavalok (4 szemelyre):
750 gr Tilapia halfile, 1 kozepes voroshagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 paradicsompure konzerv, so, bors, fokhagyma, bazsalikom, oregano, kakukkfu. 1 csomag spagetti teszta, sajt, 500 gr fagyasztott brokkoli.
Elkeszites:
A hagymat aprora vagjuk es olajon üvegesre sutjuk.
Hozzaadjuk az apro kockakra vagott paradicsomot es paprikat.
Amint a paradicsom egy kis levet engedett es a paprika kisse megpuhult beleöntjuk a paradicsompüret. Egy kicsit lepritjuk,
Ezutan felontjuk kb 500 ml vizzel, majd hozzaadjuk a fagyasztott brokkolit es a füszereket, A kakukkfüvel erdemes ovatosan banni, mert ha tul sokat hasznalunk belöle keserüve teheti az etelt, A martast hagyjuk foni kis langon.
Eközben feltesszük föni a spagetti tesztat, majd pedig raterünk a halra.
A halszeleteket bedörzsöljuk soval, majd megszorjuk borssal bazslikommal es oreganval.
Egy serpenyöbe fektetve keves olajon megsutjük. Elkeszitesi ido kb 40 perc.
Talalaskor a tanyerra helyzzük a spagettit ra a tilapiat, megöntözzük a brokkolis paradicsom martassal a tetejet pedig megszorjuk reszelt sajjtal. Jo etvagyat! :)