Az alpesi makaróni kb. 150 éves múltra tekint vissza. Az Alpok svájci régiójából indult hódító útjára. Az 1870-es években a Gotthard alagutat építő olasz vendégmunkások hozták magukkal a tésztát Svájcba a hegyek közé. Az új élelmiszer hamarosan népszerűvé vált a pásztorok között, elsősorban magas tápértéke miatt. A svájci helyi emberek azokkal a hozzávalókkal kezdték el készíteni amelyek olcsók és könnyen fellelhetőek voltak a környéken. Lényeges volt az is, hogy az étel nyílt tűzön is egyszerűen elkészíthető. Az eredetileg kialakult recept szerint a hozzávalókat egymás után főzési sorrendben tették az edénybe. Manapság az előre elkészített alapanyagokból kerül összeállításra. Területenként több eltérő változata ismert én most egy kicsit különlegesebb verziót osztok meg veletek.
Hozzávalók: (4 személyre)
250 gr makaróni tészta, 2 alma (egyes területeken alma helyett szalonna kockákkal, vagy sonka csíkokkal készítik), 2 nagyobb burgonya, 2 közepes fej hagyma, 20 dkg reszelt sajt, 1 dl húsleves (lehet porból vagy kockából is), 5 dkg vaj, só, bors, majoranna.
Elkészítés:
A tésztát megfőzzük, a burgonyát meghámozzuk majd a képen látható nagyságú darabokra vágjuk és megfőzzük. Az almát nem kell meghámozni, ugyan akkora darabokra vágjuk mint a krumplit. ha ezzel megvagyunk akkor kb. 10 perc múlva fogyasztásra kész az ételünk. A vajat először felolvasztjuk, felforrósítjuk (vigyázzunk, hogy alacsony lángon csináljuk, mert különben megbarnul és megég). Ha felolvadt a vaj rádobjuk az almát és a burgonyát.
Szintén nem túl nagy lángon összepirítjuk, fontos, hogy a serpenyőben lévő anyagok forróak legyenek csak úgy fog megolvadni rendesen a sajt. Közben a húslevest is felmelegítjük. A hagymát apróra vágjuk, majd egy kis olajban feltesszük sülni.
Ha már meleg a húslevesünk az almánk és a burgonyánk kapott egy kis színt akkor a húslevest hozzáadjuk az almához és a krumplihoz.
Egy kicsit összeforraljuk sózzuk, borsozzuk, megszórjuk bátran majorannával. Ezután hozzáadjuk a sajtot.
Elkeverjük, hogy a sajt jól megolvadjon, majd hozzákeverjük a makarónit.
Az egészet jól összekeverjük, összeforraljuk, majd mehet is a tányérba. A pirított hagymát a tetejére tesszük. Nekem először ez az étel bizarnak tűnt az alma miatt, de megkóstolva hatalmas meglepetést okozott. Akinek még így sem hoztam meg a kedvét hozzá javaslom, hogy próbálja ki a szalonnás vagy sonkás változatot.
Jó étvágyat!