Friss topikok

Címkék

Käsekuchen (Klasszikus túrótorta Németországból)

BMC 2013.04.09. 22:32

 

kase.jpg

A legrégebbi  käsekuchen receptet a francia séf Le Viandier  14. századi szakácskönyveben olvashatjuk. A legrégebbi német nyelvű recept amely ezt a tortát tartalmazza Anna Wecker szakácskönyve 1598-ból


Hozzávalók:

Teszta:

200 gr finomliszt, 1 csomag sutopor, 100 gr cukor, 1 csomag vanilias cukor, 100 gr vaj vagy margarin, 1 tojas sargaja, 1 kiskanal tejfol.

Toltelek:

130 gr vaj, 250 gr cukor, 50 gr finomliszt, 1 csomag vanilias puding, 1000 gr turo, 3 evokanal tej, 4 tojas

 

Elkeszites:

A tesztahoz valokat egy talba tesszuk eloszor osszemorzsoljuk, majd osszegyurjuk. Kinyujtjuk es egy kivajazott tortaformat kibeleunk vele egyenletesen. ( Fontos, hogy ne kivajazott, kiliszetezett forma legyen, mert nem tapad a teszta a forma oldalara) A teszta aljat villavat megszurkaljuk.

IMG_20130408_095031_3.jpg

Majd elomelegitett 180 fok-os legkevereses sutoben elosutjuk 10 percig. ( Fontos, hogy a suto meleg legyen kulonben a teszta leolvad a forma oldalarol.- en az elso probalkozasnal pontosan igy jartam! Nem akartam az egeszet elolrol kezdeni es nem is lett volna eleg hozzavalo, ezert egy evokanal segitsegevel visszaegyengettem a tesztat a helyere es visszatettem a tesztat a vegre kellokeppen felmelegedett sutobe. A hiba senkinek nem volt szembetuno. :)) A sutemeny elkesziteseben nagyjabol ez az egyetlen buktato van.

 

 

IMG_20130408_100146_1.jpg

Amig a teszta sul osszekeverjuk a toltelek hozzavaloit. A legjobb ha nem darabos klasszikus turot vasarolunk hozza, mert kevesebb a dolgunk vele. Amennyiben csak darabos turot kapunk at kell tornunk egy szuron vagy szitan, hogy a megfelelo kremes allagot kapjuk. Eloszor a tojasok sargajat a lisztet a turot es a pudingport kevertem ossze, majd a vajat megolvasztottam 1 perc alatt a mikoban, majd egy habverovel osszekevertem. Ezutan a gapi habverovel felvert tojasfeherje habot ovatosan, fakanallal kevertem a toltelekhez.

 

 

IMG_20130408_102104.jpgEzutan a kesz tolteleket beleontjuk a megsult tesztaba, majd a tetejet egyenletesre elsimitjuk, majd tojas sargajaval egyenletesen megkenjuk.

Sutoben 140 fok-on 50 perc alatt keszre sutjuk. Amikor latjuk, hogy a tetejen a tojassargaja szep pirosra pirult a sutot lezarjuk, kivesszuk, majd hideg helyen pihentetjuk. Nem baj ha sles kozben a teteje kicsit megreped, mert huleskor a megemelkedett reszek egyenletesen visszahuzodnak. A legjobb hidegen masnap fogyasztani.

 

 

  IMG_20130404_201147.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csalamadeesegyebfinomsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr885214150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása