A legrégebbi käsekuchen receptet a francia séf Le Viandier 14. századi szakácskönyveben olvashatjuk. A legrégebbi német nyelvű recept amely ezt a tortát tartalmazza Anna Wecker szakácskönyve 1598-ból.
Hozzávalók:
Teszta:
200 gr finomliszt, 1 csomag sutopor, 100 gr cukor, 1 csomag vanilias cukor, 100 gr vaj vagy margarin, 1 tojas sargaja, 1 kiskanal tejfol.
Toltelek:
130 gr vaj, 250 gr cukor, 50 gr finomliszt, 1 csomag vanilias puding, 1000 gr turo, 3 evokanal tej, 4 tojas
Elkeszites:
A tesztahoz valokat egy talba tesszuk eloszor osszemorzsoljuk, majd osszegyurjuk. Kinyujtjuk es egy kivajazott tortaformat kibeleunk vele egyenletesen. ( Fontos, hogy ne kivajazott, kiliszetezett forma legyen, mert nem tapad a teszta a forma oldalara) A teszta aljat villavat megszurkaljuk.
Majd elomelegitett 180 fok-os legkevereses sutoben elosutjuk 10 percig. ( Fontos, hogy a suto meleg legyen kulonben a teszta leolvad a forma oldalarol.- en az elso probalkozasnal pontosan igy jartam! Nem akartam az egeszet elolrol kezdeni es nem is lett volna eleg hozzavalo, ezert egy evokanal segitsegevel visszaegyengettem a tesztat a helyere es visszatettem a tesztat a vegre kellokeppen felmelegedett sutobe. A hiba senkinek nem volt szembetuno. :)) A sutemeny elkesziteseben nagyjabol ez az egyetlen buktato van.
Amig a teszta sul osszekeverjuk a toltelek hozzavaloit. A legjobb ha nem darabos klasszikus turot vasarolunk hozza, mert kevesebb a dolgunk vele. Amennyiben csak darabos turot kapunk at kell tornunk egy szuron vagy szitan, hogy a megfelelo kremes allagot kapjuk. Eloszor a tojasok sargajat a lisztet a turot es a pudingport kevertem ossze, majd a vajat megolvasztottam 1 perc alatt a mikoban, majd egy habverovel osszekevertem. Ezutan a gapi habverovel felvert tojasfeherje habot ovatosan, fakanallal kevertem a toltelekhez.
Ezutan a kesz tolteleket beleontjuk a megsult tesztaba, majd a tetejet egyenletesre elsimitjuk, majd tojas sargajaval egyenletesen megkenjuk.
Sutoben 140 fok-on 50 perc alatt keszre sutjuk. Amikor latjuk, hogy a tetejen a tojassargaja szep pirosra pirult a sutot lezarjuk, kivesszuk, majd hideg helyen pihentetjuk. Nem baj ha sles kozben a teteje kicsit megreped, mert huleskor a megemelkedett reszek egyenletesen visszahuzodnak. A legjobb hidegen masnap fogyasztani.