Friss topikok

Címkék

Allgäuer Bergkäse - Allgäui hegyi sajt

BMC 2013.07.05. 22:13

IMG_20130508_134246_328x246.jpgAz Allgäui hegyi sajt egy német hegyi sajt. Az eredeti neve védett - Allgäuer Bergkäse - csak az alabbi korzetben keszult sajt nevezhetö igy: Lindau, OberAllgaeu, Ostallgaeu, SüdAllgäu, Bodeni-tó, Ravensburg és Kempten, Kaufbeuren és Memmingen A sajt hasonló mint az ementáli, de csak a kisvállalkozások keszitik a faházas Allgäuban a nemet  Alpokban -. Főként a felső-Allgäu régióban 900 és 1800 m közötti magasságban.

 

allgaeuk_292x292.gif

 

IMG_20130510_122836_328x246.jpg

Allgäui hegyi sajt

Aromás pikáns sajt (minimális szárazanyag tartalma: 62%). Az érett sajt 8-10 cm magas, súlya 15-50 kg, átmérője 40 és 90 cm. A kéreg sötét barnás. Tompa sárga húsú, borsónyi lyukak talalhatoak benne. Enyhe, aromás ízű.

 

 

 

Allgäui hegyi sajt élvezhető kenyere szeleteltve, emellett nagyon jó salátákhoz is. Allgäuban tipikus etel az Allgäuer kässpatzen, ami nagyjabol egy sok tojasos nokedli hegyi sajttal. Egyszeru es nagyon finom.

IMG_20130606_102723_328x246.jpg

Az Allgäui hegyi sajt gyártása:

Allgäu hegyi sajtot kulonbozo idoszakban fejt nyers tejbol keszitik. Az esti tejet éjszakán át állni hagyják, majd a sovány reggeli tejet hozzá adják, és összekeverik. Ezután a tejet felmelegítik 32 ° C-ra hozzáadják a sajtkultúrát és tejoltót. Körülbelül fél óra alatt a tej besűrűsödik, majd felvágják borsó, mogyoró nagyságúra a túrót. Ez a szakasz  körülbelül 30-40 percig tart. Ezután ismét felmelegítik körülbelül fél órán át 50 ° C-on kevergetve. Végül, a sajtot kiveszik az edenybol egy ruhával, és több mint egy napig préselik 5-kg-val sajt kilogrammonkent. A következő reggelen a sajtot megmerítik egy 20%-os sós fürdőben legalább egy nap. Ezt követően a pincében 2 hónapig érlelik 16 ° C-on, amely idő alatt a sajtot hetente 2-3 alkalommal sóoldattal mossak és megforditjak. Érlelés után 12 ° C-on tovabb pihentetik. A sajt minimum erlelesi ideje:négy hónap.

IMG_20130510_130333_328x246.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csalamadeesegyebfinomsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr105392837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása