A pogácsa egy kerek,sós aprósütemény, amely nagyon sokfelé ismert,de leginkább a Kárpát-medencében és a
Balkánon népszerű.Neve visszavezethető a tüzet jelentő latin "focus" szóra,s onnan délszláv közvetítéssel került
hozzánk mai alakjában.
Hozzavalok:
50 dkg finomliszt, 25 dkg vaj, 4 tojas sargaja, 35 dkg sajt, 1 eleszto, 5 evokanal burgonyapure pehely, 1 teaskanal
vegeta, 2 teaskanal so, 1 dl langyos viz.
Elkeszites:
A lisztet, a 2 tojas sargajat, a 25 dkg sajtot lereszelve, a burgonyapure pelyhet, a vegetat es a sot egy talba ontjuk, az elesztot a tetejere morzsoljuk - keleszteni nem szukseges-. Nagyjabol osszekeverjuk. A vajat 1 perc alatt a mikorban megmelegitjuk majd a keverekhez adjuk, vegul raontjuk a langyos vizet, es jol osszegyurjuk.
Gombocot formalunk belole, majd kelni hagyjuk. Negyed ora mulva atgyurjuk, majd ismet hagyjuk pihenni negyed orat.
Ezutan kinyujtjuk kb fel centi vastagra, apro pogacsa szaggatoval kiszaggatjuk. Ket kezunkkel a pogacsat kicsit meghengergetjuk, igy sokkal szebb lesz a formaja ha megsul.
Szaggatas utan meg korulbelul 10 percig hagyjuk kelni a tepsiben, majd megkenjuk a pogacsak tetejet tojas sargajaval, es reszelt sajtot teszunk a tetejere.
Elomelegitett sutoben 175 fokon kb 10-15 percig sutjuk, amikor kicsit megpirult a teteje mar vehetjuk is ki. Nem szabad tovabb sutni mert akkor az alja tulsagosan megpirul.