Friss topikok

Címkék

Pizza

BMC 2013.04.10. 21:33

13.jpgA Pizza tortenete:

A pizza első megjelenése a dél-itáliai görög kolóniák  idejére tehető,az i.e 3. szazadban emlitik eloszor egy Roma történetéről írt munkában mint egy  egy „lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”. Pompeji városában a régészek feltárták a mai modern pizzériák elődjeit. Az ókori Egyiptomban is megjelent, a fáraók születésnapjára gyógynövényekkel ízesített lapos kenyérkéket sütöttek, Herodotosz görög történetíró leírása szerint ezek a babiloni receptek nagyon hasonlítottak a mai pizza tésztájára.

A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára.

Hozzávalók: (4 db 32 cm-es pizzahoz)

800 gr finom liszt, 200 gr retesliszt, 1 eleszto, 3 teas kanal cukor, 2 teas kanal so, 4 teas kanal szaritott bazsalikom, 0,5 dl olaj, 0,5 liter langyos viz

Pizza szosz:

Paradicsom pure, bazsalikom, oregano, kakukkfu, bors, so, fokhagyma, cukor, viz

Feltet:

A feltet szabadon valasztott feltetlenul szukseges hozza sajt!

Elkeszites:

1.jpg

Mindket lisztfelet egy talba ontjuk, majd hozzaadjuk a cukrot a bazsalikomot az olajat es a sot. Az elesztot - minden hiedelemmel ellentetben, nem kell felfuttatni. Ez addig volt fontos amig nem lehettunk biztosak az eleszto minosegeben.- belemorzsoljuk az eddig elokeszitett alapanyagokba. Majd a csodas keverekunket felontjuk a fel liter langyos vizzel.

 

 

 

2.jpg

 

 

Alaposan osszegyurjuk, gombocot formalunk belole, es a talban amiben kevertuk 30 percig pihenni hagyjuk. Nem kell a futotestre tenni, de lehetoleg szobahomersekleten pihentessuk.

 

 

 

 

3.jpg

Amig a pizzank pihen elokeszitem a szoszt es a feltetet. Az osszes hozzavalot en egy nagy bogreben kevertem ossze, a fuszerek mennyiseget mindeki sajat izlese hatarozza meg. A fontos, hogy ne legyen tul hig a szosz, kb ugyan annyi vizet tegyunk a szoszhoz mint amenyi paradicsmpuret tettunk bele. En a 4 pizzahoz egy 150 gr-os aranyfacant hasznaltam.

 

 

4.jpg

 

 

 

A feltetnek valokat osszevagtam, ami jelen esetben csemege uborka, fott tojas es hazi kolbasz volt.

 

 

 

 

 

7.jpg

 

 

 

A pizza teszta megkelt.

 

 

 

 

 

 

 

5.jpg6.jpgEzutan negyfele vagtam es negy gombocot formaztam belole. A gombocokat sodrofaval nyujtom a forma meretere. Amennyiben nincs pizzaformank a sutotepsi is megteszi. Egy sutotepsibe ket gombocot suthetunk egyszerre. A tepsit vagy a format nem kell se kiolajozni se megszorni semmivel, mert minden benne van mar a tesztaban.

 

 

8.jpg9.jpgMiutan beletettuk a tesztat a formaba megkenjuk a szosszal egyenletesen - a szelere ne tegyunk mert ahol nincs feltet ott megeg a paradicsomos szosz-.

 

 

 10.jpg

Ezutan a felapritott feltetet egyenletesen elhelyzzuk a tesztan. 250 fokos elomelegitett sutoben 10 percig sutjuk a tesztat a feltettel. Ezutan kivesszuk es megszorjuk a reszelt sajttal egyenletesen. Majd meg 5 percig sutjuk a 250 fokos sutoben.

 

 

 

 

12.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csalamadeesegyebfinomsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr425215506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása