A régészeti leletek alapján a tudósok feltételezik, hogy a sütőtök az egyik legrégebb óta termesztett élelmiszer-növény volt Amerikában. A sütőtök már több mint 8000 éves történelemmel rendelkezik. Ez a növény Amerika felfedezése után honosodott meg Európában a 16. században. Napjainkban több mint 800 fajtája ismert.
A tökmagolaj tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat és sok értékes vitamint (A -, B1- , B2-, B6-és E) és a szelént.
A sütőtök húsából lehet nagyon finom ételeket készíteni . Az egész világon számtalan recept áll rendelkezésre ezek közül egy saját fejlesztésű változatot szeretnék ma megosztani veletek.
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg konyhakész sütőtök, 10 dkg vaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 dl narancslé, 2 dl almalé, 3 dl fehérbor, 5 dl tejszín, só, fehér bors, 1 dkg reszelt gyömbér vagy negyed teáskanál őrölt gyömbér.
A tököt meghámozzuk, kimagozzuk és így nézzük meg, hogy hány deka.
A hagymát apróra vágjuk. A vajat egy lábasban alacsony lángon felmelegítjük ( célszerű abban a lábasban amiben a levest készíteni akarjuk). Amint felolvadt rádobjuk az apróra vágott hagymát és alacsony lángon üvegesre pirítjuk(ez annyit tesz, hogy amint egy kicsit átlátszóvá válik már jó).
Ezután hozzáadjuk a tököt.
Továbbra is alacsony lángon kb. 15 percig tovább pirítjuk. Amíg a tök felülete elkezd képlékennyé válni.Ezután hozzá öntjük az összes folyadékot és hozzáadjuk a fűszereket.
Addig főzzük amíg a tök puha lesz (Ez kb 1 óra). Amint elértük ezt az állapotot majdnem kész vagyunk. A következő lépés a turmix gép. Szépen össze turmixoljuk az egészet. Megkóstoljuk. Amennyiben elégedettek vagyunk az ízével akkor kész a leves. Tálaláskor adhatunk hozzá pirított mandulával kevert tejszínhabot vagy esetleg tökmagolajat is. Jó étvágyat hozzá! :)