Friss topikok

Címkék

Allgäuer Küche - Allgäui konyha

BMC 2013.07.09. 17:15


A hagyományos Allgäui (Del- Nemetorszagi) konyha jellemzö összetevői azok az alapanyagok, amelyek a környeken regen elég olcsón beszerezhetöek voltak. Ezek elsősorban a tojás, liszt, tej, zsír-és savanyú káposzta, és a helyi  gazdaságokban es kertekben termesztett füszernövenyek és zöldségek. Ennek megfelelően széles választéka talalhato itt meg a süteményeknek és más, egyszerű ételeknek is,melyeknel az alapanyag költség alacsony, de jó ízű, és magas tápértékű. Tovabba az ezen a környeken elengedhetetlen hegyi sajt, abbol szinte mindenbe tesznek!


Teszta etelek:


         Kässpatzen

( Gyakorlatilag sajtos nokedli, de ennel azert egy kicsit bonyolultabb es finomabb. A keszitesere egy masik alkalommal mindenkeppen kiterek.)

KasspatzenWaldhalle 0003_337x253.jpg
         Krautspätzle

( Szalonnas savanyukaposztas spetzle)

105141-960x720-schnelle-krautspaetzle_324x281.jpg
         Kratzat

( Csaszarmorzsa sos valtozata, köretkent fogyasztjak)

rezept-speck-kratzete-bild-nr-4.jpg
         Schleifernudla

( Nudli gyurt tesztabol)

schupf_312x234.jpg
         Stopfer (Riebel)

( Piritott tejbegriz)

PA110145_312x234.jpg

     Desszertek:
        

Nonnafürzle

( Forgacsfank)

nonen_320x240.jpg


         Versoffene Jungfern

( Madartej)

index_313x235.jpgEgyeb:

   
         Katzegschrei

(Marha es serteshusbol parolassal keszult tokany, ezen a kornyeken spetzlevel fogyasztjak, a szomszedos Ausztriaban burgonyaval talajak)

katz_312x130.jpg

Erre a tajegysegre jellemzoek tovabba a bratwurstok - kulonbozo sultkolbasz felek, amelybol Nemetorszag szerte rengeteget fogyszatanak. Tovabba a burgonya es a savanyukaposzta koretkent. Miutan az itteni emberek eletenek szerves resze a szarvasmarha tartas rengetek sult- illetve fötthust keszitenek marha husbol. Taplalkozasuk elengedhetetlen hozzavaloja tovabba a barna martas is.

 

 tehen_378x235.jpg

 

Szólj hozzá!

Tilapia filé a la mediteran

BMC 2013.07.08. 10:42

IMG_20130411_213236 (Kopie).jpg

A tilápia trópusi eredetű faj, amely minimum 16-18 fokos vizet igényel. Legfőbb előfordulási helye Észak- és Közép-Afrika, azonban nagy számban tenyésztik Izraelben és Európa szerte is. Testszíne a hátán sötétebb, az oldalain világosabb, általában olajzöld, sötétebb sávokkal, a hasa fehéres. Kopoltyúja tájékán fekete foltok láthatók. Uszonyai világosszürkék. Végleges testhossza elérheti a 60 cm-t, de fogságban ritkán haladják meg a 30 cm-t. Mindenevő halnak számít, a fiatalok planktont, főként kék- és zöldalgákat fogyasztanak.

Hozzavalok (4 szemelyre):

750 gr Tilapia halfile, 1 kozepes voroshagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 paradicsompure konzerv, so, bors, fokhagyma, bazsalikom, oregano, kakukkfu. 1 csomag spagetti teszta, sajt, 500 gr fagyasztott brokkoli.

Elkeszites:

IMG_20130411_204511 (Kopie).jpg

A hagymat aprora vagjuk es olajon üvegesre sutjuk.

IMG_20130411_204659 (Kopie).jpg

Hozzaadjuk az apro kockakra vagott paradicsomot es paprikat.

IMG_20130411_205317 (Kopie).jpgAmint a paradicsom egy kis levet engedett es a paprika kisse megpuhult beleöntjuk a paradicsompüret.           Egy kicsit lepritjuk,

IMG_20130411_210547 (Kopie).jpgEzutan felontjuk kb 500 ml vizzel, majd hozzaadjuk a fagyasztott brokkolit es a füszereket, A kakukkfüvel erdemes ovatosan banni, mert ha tul sokat hasznalunk belöle keserüve teheti az etelt, A martast hagyjuk foni kis langon.

Eközben feltesszük föni a spagetti tesztat, majd pedig raterünk a halra.

IMG_20130411_210143 (Kopie).jpgA halszeleteket bedörzsöljuk soval, majd megszorjuk borssal bazslikommal es oreganval.

IMG_20130411_212212 (Kopie).jpgEgy serpenyöbe fektetve keves olajon megsutjük. Elkeszitesi ido kb 40 perc.

Talalaskor a tanyerra helyzzük a spagettit ra a tilapiat, megöntözzük a brokkolis paradicsom martassal a tetejet pedig megszorjuk reszelt sajjtal. Jo etvagyat! :)

IMG_20130411_213236_410x307.jpg

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása